Windows 7 palautusmedian teko ja käyttö

23.07.2013 - Windows 7 ja 8

Tagit: how to create windows restore media, system recovery, system image, windows usb recovery disk, windows 7 palautus dvd-levyltä

Windowsista kannattaa luoda näköistiedosto, eli koko järjestelmän kopio, vakavan ohjelmistovian varalle. Näköistiedostolla järjestelmä saadaan palautettua nopeasti käyttökuntoon esimerkiksi viruksen jäljiltä.

Luo näköistiedosto silloin, kun asennus on mahdollisimman puhdas, esimerkiksi heti Windowsin asennuksen, päivityksen ja ajuriasennusten jälkeen. Tietokone on tässä tilassa, kun saat sen KORVIT:ltä. Voit myös asentaa usein käyttämiäsi ohjelmia, jotta nekin ovat heti käytettävissä palautuksen jälkeen.

Windowsin palautus tapahtuu käynnistämällä tietokone korjauslevyltä, joka lukee näköistiedoston esimerkiksi toiselta DVD-levyltä tai kiintolevyltä.

Ohjeessa korjauslevynä ja näköistiedoston talletuskohteena käytetään DVD-levyjä. Ohje on myös videomuodossa sivun lopussa.

Palautuslevyjen luominen

Navigoidaan Ohjauspaneeli > Varmuuskopioi tietokone (Control Panel > Back up your computer), kts. kuva 1.

Valitaan sivupaneelista Luo järjestelmän näköistiedosto (Create a system image), kts. kuva 2.

Järjestelmän näköistiedoston voi tallettaa joko kiintolevylle tai DVD-levyille. Windows 8 Pro ja Windows 7 Professional tai paremmissa versioissa näköistiedoston voi tallettaa myös verkkohakemistoon.

Valitaan Yhdelle tai useammalle DVD-levylle > Seuraava > Aloita varmuuskopiointi. Kirjoitetaan tyhjän DVD-levyn pintaan permanent-tussilla (tai levyn kanteen omavalintaisella kynällä) Windowsin näyttämä teksti ja asetetaan levy asemaan. Painetaan OK > Alusta.

Merkataan ja syötetään lisää levyjä sitä mukaa kun Windows niitä haluaa. Puhdas Windows 7 -asennus menee kahdelle yksipuoliselle DVD-levylle.

Lopuksi Windows kysyy Haluatko luoda järjestelmän korjauslevyn. Korjauslevyllä pystytään palauttamaan varmuuskopio juuri poltetuilta DVD-levyiltä, mikäli Windows ei enää käynnisty. Painetaan Kyllä, syötetään tyhjä DVD-levy asemaan ja painetaan Luo levy. Merkkaa levy Windowsin ehdottamalla tekstillä.

kuva1kuva1 kuva2kuva2
Kuva 1Kuva 2

Palautuslevyjen käyttö

Käynnistetään tietokone ja heti käynnistyksen yhteydessä painetaan Boot Menu -painiketta (usein F8 tai F10). Asetetaan korjauslevy asemaan ja valitaan listasta CD-/DVD-asema > Enter. Painetaan mitä tahansa näppäintä, jotta järjestelmä käynnistyy korjauslevyltä.

Valitaan näppäimistöasettelu ja Palauta tietokone käyttäen aiemmin luomaasi järjestelmän näköistiedostoa, kts. kuva 3.

Asetetaan kiintolevy tai DVD-levysarjan viimeinen levy asemaan ja painetaan Yritä uudelleen. Kun windows tunnistaa levynkuvan, painetaan Seuraava ja valitaan Alusta levyt ja osioi ne uudelleen, jotta tietokone palautuu täysin oletusasetuksiin. Seuraavaa painettaessa Windows muistuttaa, että kaikki tiedot palautettavilta levyiltä menetetään, painetaan Kyllä.

Asetetaan Windowsin haluamia levyjä asemaan, kunnes palautus on ohi ja Windows on valmiina käytettäväksi.

kuva3kuva3
Kuva 3

Video