Linux-palvelimen asennus

07.01.2011 - Debian Linux 5

Tagit: installing linux server, how to setup linux server

Ensimmäinen vaihe asennuksessa on asennustiedostojen hankinta. Debianin voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://www.debian.org/distrib/. Ohjeessa käytetään i386 CD-vedosta (650Mt), jonka saa osoitteesta http://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable. Vain sarjan ensimmäinen ISO-levynkuva ladataan ja poltetaan CD- tai DVD-levylle, ja asennettava tietokone käynnistetään siltä (heti käynnistyksen yhteydessä painetaan F8 tai vastaavaa painiketta). Mm. Windows 7 -käyttöjärjestelmässä on sisäänrakennettu poltto-ohjelma, joka käynnistyy ladattua levynkuvaa kaksoisklikkaamalla.

Ohjeen asennus suoritetaan virtuaalikoneelle, mutta asennusprosessi on täysin samanlainen normaalin tietokoneen kanssa, tosin CD-levyä ei tarvitse polttaa.

Asennus aloitetaan tietokoneen käynnistyttyä CD-levyltä valitsemalla Install (kts. kuva1)

Seuraavaksi valitaan kieli (kts. kuva2). Kieleksi voi valita suomen, mutta suurin osa käytetyistä ohjelmista on englanninkielisiä, joten lopputulos olisi finengelskaa. Sijainniksi valitaan kuitenkin Suomi, joka löytyy monen mutkan takaa (kts. kuvat 3, 4 ja 5). Näppäimistöasettelukin on suomalainen (kts. kuva 6).

kuva1kuva1kuva2kuva2 kuva3kuva3 kuva4kuva4 kuva5kuva5 kuva6kuva6
Kuva 1Kuva 2Kuva 3Kuva 4Kuva 5Kuva 6

Verkkoasetuksia tehdessä Debian yrittää ensin hakea IP-osoitetta DHCP-palvelulta, mutta se ei oikein tule toimeen Windows 2003 Serverin DHCP-palvelimen kanssa (kts. kuva 7). Se ei nyt haittaa mitään, sillä muutenkin teemme verkkoasetukset vasta seuraavassa ohjeessa, joten hypätään verkkoasetusten yli (kts. kuva 8). Asetetaan tietokoneen isäntänimi, jonka vaihto käsitellään myös seuraavassa ohjeessa (kts. kuva 9).

kuva7kuva7kuva8kuva8 kuva9kuva9
Kuva 7Kuva 8Kuva 9

Tehdään kiintolevyn osioinnista yksinkertaista, ja valitaan koko levy käytettäväksi (kts. kuvat 10, 11 ja 12). Myöhemmin ohjesarjassa käsitellään myös RAID-pakkojen luonti. Hyväksytään muutokset (kts. kuvat 13 ja 14).

kuva10kuva10kuva11kuva11 kuva12kuva12 kuva13kuva13 kuva14kuva14
Kuva 10Kuva 11Kuva 12Kuva 13Kuva 14

Asetetaan pääkäyttäjälle salasana (kts. kuvat 15 ja 16) sekä tehdään yksi peruskäyttäjä (kts. kuvat 17, 18, 19 ja 20).

kuva15kuva15kuva16kuva16 kuva17kuva17 kuva18kuva18 kuva19kuva19 kuva20kuva20
Kuva 15Kuva 16Kuva 17Kuva 18Kuva 19Kuva 20

Pakettien asennus kysyy, löytyykö muita CD-levyjä, johon vastataan ei (paitsi jos löytyy)(kts. kuva 21). Asennus kysyy myös, halutaanko osallistua automaattiseen pakettiseurantaan, josta ei ole haittaa (kts. kuva 22). Palvelimeen asennetaan vain Standard system -paketit (kts. kuva 23). Muut paketit asennetaan erikseen myöhemmin.

Asennuksen viimeisessä vaiheessa kysytään, asennetaanko GRUB -käynnistyslatain (kts. kuva 24). Valitaan kyllä, ja sen jälkeen asennus onkin valmis (kts. kuva 25)!

Kuvassa 26 on ensimmäinen käynnistyskerta.

kuva21kuva21kuva22kuva22 kuva23kuva23 kuva24kuva24 kuva25kuva25 kuva26kuva26
Kuva 21Kuva 22Kuva 23Kuva 24Kuva 25Kuva 26