Windows 8 palautusmedian teko ja käyttö

22.07.2013 - Windows 8

Tagit: how to create windows restore media, system recovery, system image, windows usb recovery disk, windows 8 palautus usb muistilta

Windowsista kannattaa luoda näköistiedosto, eli koko järjestelmän kopio, vakavan ohjelmistovian varalle. Näköistiedostolla järjestelmä saadaan palautettua nopeasti käyttökuntoon esimerkiksi viruksen jäljiltä.

Luo näköistiedosto silloin, kun asennus on mahdollisimman puhdas, esimerkiksi heti Windowsin asennuksen, päivityksen ja ajuriasennusten jälkeen. Tietokone on tässä tilassa, kun saat sen KORVIT:ltä. Voit myös asentaa usein käyttämiäsi ohjelmia, jotta nekin ovat heti käytettävissä palautuksen jälkeen.

Windowsin palautus tapahtuu käynnistämällä tietokone korjauslevyltä, joka lukee näköistiedoston esimerkiksi toiselta DVD-levyltä tai kiintolevyltä. Muistitikkuja käyttävä on myös videomuodossa sivun lopussa. DVD-levyjä käyttävä ohje videoineen löytyy Windows 7 -palautusohjeesta, jonka prosessi on hyvin samanlainen kuin Windows 8:ssa.

Korjauslevyn luominen

1. vaihtoehto: muistitikun käyttö

Kirjoitetaan hakuun "palauttaminen" ("recovery") ja valitaan Asetuksista Palauttaminen, kts. kuva 1. Valitaan Luo palautusasema, kts. kuva 2. Painetaan Seuraava ja valitaan listasta käytettävä muistitikku. Painetaan Seuraava ja noteerataan Windowsin varoitus muistitikun tietojen poistosta painamalla Luo.

Tälle muistitikulle ei kannata tallentaa muita tiedostoja.

2. vaihtoehto: CD-levyn käyttö

Kirjoitetaan hakuun "tiedostojen palautus" ("windows 7 file recovery") ja valitaan Asetuksista Windows 7:n tiedostojen palautus, kts. kuva 3. Valitaan sivuvalikosta Luo järjestelmän korjauslevy (Create a system repair disk), kts. kuva 4. Asetetaan tyhjä levy asemaan ja painetaan Luo levy. Polton jälkeen nimetään levy Windowsin ehdottamalla tavalla.

kuva1kuva1 kuva2kuva2 kuva3kuva3 kuva4kuva4
Kuva 1Kuva 2Kuva 3Kuva 4

Järjestelmän näköistiedoston luominen

Kirjoitetaan hakuun "tiedostojen palautus" ("windows 7 file recovery") ja valitaan Asetuksista Windows 7:n tiedostojen palautus, kts. kuva 3. Valitaan sivuvalikosta Luo järjestelmän näköistiedosto (Create a system image), kts. kuva 5.

1. vaihtoehto: (ulkoisen) kiintolevyn käyttö

Valitaan Kiintolevylle, valitaan valikosta kohdekiintolevy, painetaan Seuraava > Aloita varmuuskopiointi.

Jos toiminto kertoo, että asemaa ei voi käyttää järjestelmän näköistiedoston tallentamiseen, koska aseman tiedostojärjestelmä ei ole NTFS, asema täytyy alustaa NTFS-tiedostojärjestelmälle. Avaa Resurssienhallinta Windowsin tehtäväpalkista, mene Tietokoneeseen, klikkaa asemaa toisella hiirenpainikkeella ja valitse Alusta. Valitse tiedostojärjestelmäksi NTFS ja paina Käynnistä. Huomaa, että aseman kaikki tiedot menetetään!

Varmuuskopion tallennuksen jälkeen toiminto kysyy, haluatko luoda järjestelmän korjauslevyn. Korjauslevy on jo luotu tämän ohjeen Korjauslevyn luominen -vaiheessa, joten painetaan Ei.

2. vaihtoehto: DVD-levyjen käyttö

Valitaan yhdelle tai useammalle DVD-levylle, valitaan polttava asema, painetaan Seuraava > Aloita varmuuskopiointi.

Kirjoitetaan tyhjän DVD-levyn pintaan permanent-tussilla (tai levyn kanteen omavalintaisella kynällä) Windowsin näyttämä teksti ja asetetaan levy asemaan. Painetaan OK > Alusta.

Merkataan ja syötetään lisää levyjä sitä mukaa kun Windows niitä haluaa. Puhdas Windows 8 -asennus menee kahdelle yksipuoliselle DVD-levylle.

Varmuuskopion tallennuksen jälkeen toiminto kysyy, haluatko luoda järjestelmän korjauslevyn. Korjauslevy on jo luotu tämän ohjeen Korjauslevyn luominen -vaiheessa, joten painetaan Ei.

kuva3kuva3 kuva5kuva5
Kuva 3Kuva 5

Järjestelmän palauttaminen

Käynnistetään tietokone ja heti käynnistyksen yhteydessä painetaan Boot Menu -painiketta (usein F8 tai F10). Asetetaan korjauslevy asemaan/USB-porttiin ja valitaan listasta CD-/DVD-asema / muistitikku > Enter. DVD-levyltä käynnistäessä täytyy painaa mitä tahansa näppäintä, jotta järjestelmä käynnistyy korjauslevyltä.

Valitaan näppäimistöasettelu > Vianmääritys > Lisäasetukset > Järjestelmän näköistiedoston palautus, kts. kuva 6, > Windows 8.

Asetetaan kiintolevy tai DVD-levysarjan viimeinen levy asemaan ja painetaan Yritä uudelleen. Kun windows tunnistaa levynkuvan, painetaan Seuraava ja valitaan Alusta levyt ja osioi ne uudelleen, jotta tietokone palautuu täysin oletusasetuksiin. Seuraavaa painettaessa Windows muistuttaa, että kaikki tiedot palautettavilta levyiltä menetetään, painetaan Kyllä.

Asetetaan Windowsin haluamia levyjä asemaan, kunnes palautus on ohi ja Windows on valmiina käytettäväksi.

kuva6kuva6
Kuva 6

Video