KORV-käyttöohje: 3.0/3.1 Perusvianmääritys

26.05.2013 - Käyttöjärjestelmäriippumaton

Tagit: basic computer troubleshooting, bios post beep codes

Taulukoiden toimenpiteet koskevat pääasiassa laitteistovikatilanteita. Mikäli sinulla on ongelmia ohjelmistosi kanssa, koita ensin käynnistää tietokone uudelleen. Mikäli se ei auttanut, kannattaa hakea vastaavia vikatilanteita Googlella, joista voisi löytyä ratkaisu. Voit myös koittaa asentaa ohjelmiston uudelleen. Muutoin ota yhteyttä ohjelmiston valmistajaan.

Tietokone ei käynnisty etupaneelin virtapainikkeesta painamalla
  • Varmista, että sähköjohto on kiinni pistokkeen ja tietokoneen välillä
  • Varmista, että tietokoneen takaosassa oleva virtakytkin on ON-asennossa (virtakytkin sijaitsee sähköliittimen läheisyydessä)
  • Varmista, että sähköpistokkeessa on sähköä
  • Kokeile toista sähköjohtoa
  • Ettei kone olisi jo käynnissä, mutta näyttö on musta? – Katso ”Näyttö ei näytä mitään...”
  • Ota yhteyttä tukeen
Näyttö ei näytä mitään vaikka tietokone on päällä
  • Varmista, että näyttö on päällä painamalla virtapainikkeesta
  • Onko näytön taustavalo päällä (edes hetken verran käynnistyksen jälkeen) ja/tai vilkkuuko virtavalo? – Tarkista, onko näytön signaalikaapeli kunnolla kiinni molemmista päistä
  • Syttyykö näyttöön valo? – Tarkista onko sähköjohto kunnolla kiinni
  • Varmista, että sähköpistokkeessa on sähköä
  • Kokeile toista signaali- ja sähköjohtoa
  • Varmista, ettei näytön kirkkaus- ja kontrastiasetukset ole nollassa
  • Kokeile toista näyttöä tietokoneen kanssa – Jos toinen näyttö toimii, vika on näytössä, ellei niin vika on tietokoneessa
  • Ota yhteyttä tukeen
Näppäimistö tai hiiri ei toimi
  • Varmista, että näppäimistö tai hiiri on kiinni tietokoneessa
  • Mikäli näppäimistö tai hiiri on vanhanmallisella PS/2-liitännällä varustettu, varmista, ettei se ole vahingossa liitetty väärän laitteen PS/2-porttiin. Käynnistä tietokone uudelleen
  • Mikäli näppäimistö tai hiiri on uudenmallisella USB-liitännällä varustettu, vaihda sen USB-porttia
  • Varmista, ettei mikään näppäin ole jumittunut pohjaan (yleensä BIOS huomauttaa tästä tietokoneen käynnistyksen yhteydessä)
  • Puhdista näppäimistö tai hiiri
  • Koita näppäimistöä tai hiirtä toisessa tietokoneessa – Jos se ei toimi toisessakaan tietokoneessa, se on todennäköisesti rikki
  • Ota yhteyttä tukeen
Käyttöjärjestelmä ei käynnisty
  • Varmista, ettei disketti- tai CD-asemassa ole automaattisesti käynnistyvää levyä
  • Varmista BIOS:ista, että tietokone käynnistyy kiintolevyltä
  • Jos tietokoneessasi on useampia kiintolevyjä, tarkista, onko järjestelmälevysi kiintolevyjen käynnistyslistalla ensimmäisenä.
  • Mikäli tietokoneen tiedoista on pidetty varmuuskopioita tai Windowsin Järjestelmän palautus (System Restore) on ollut päällä, voit palauttaa käyttöjärjestelmän tehdasasetuksiin käyttöjärjestelmän asennuslevyllä – VAROITUS! Käyttöjärjestelmän uudelleenasentaminen saattaa poistaa tiedostosi!
  • Ota yhteyttä tukeen
Tietokone piippaa useita kertoja käynnistyksen yhteydessä
  • Varmista, että mikään näppäimistön näppäin ei ole jumissa
  • Katso piippauskoodit seuraavalta sivulta
  • Ota yhteyttä tukeen

3.1 Piippauskoodit

Mikäli tietokone piippaa käynnistyksen yhteydessä, eikä käynnisty kunnolla, alla olevasta taulukosta löydät piippauskoodit ja virheen aiheuttajan. Piippauskoodit saattavat vaihdella emolevymalleittain, jos kuulemaasi sarjaa ei löydy listasta, tarkista emolevyn käyttöohje.

ASUS
Yksi lyhyt piippausNäytönohjain löytyi
”Quick boot” -asetus on pois päältä
Näppäimistöä ei löytynyt
Yksi pitkä ja kaksi lyhyttä piippausta (toistuu)RAM-muistia ei löytynyt
Yksi pitkä ja kolme lyhyttä piippaustaNäytönohjainta ei löytynyt
Yksi pitkä ja neljä lyhyttä piippaustaLaitteistovirhe

Supermicro
Yksi pitkä ja kaksi lyhyttä piippaustaNäytönohjainta ei löytynyt
Yksi pitkä piippaus (toistuu)RAM-muistia ei löytynyt
Jatkuva piippaus ja ylikuumentumisvalo palaa (mikäli kotelossa on ylikuumentumisvalo)Järjestelmän ylikuumentuminen
8 lyhyttä piippaustaMuistivirhe

Intel (Visual BIOS)
Yksi lyhyt piippausBIOS on valmiina ottamaan komentoja vastaan
Kaksi pitkää piippaustaNäytönohjainta ei löytynyt
Kolme pitkää piippausta (toistuu)Muistivirhe
Kahdeksan pitkää vaihtelevan taajuista piippaustaJärjestelmän ylikuumentuminen

Intel
Yksi pitkä ja kaksi lyhyttä piippaustaNäytönohjainta ei löytynyt
Kolme lyhyttä piippaustaRAM-muistia ei löytynyt
Yhtenäinen piippaus (toistuu)Järjestelmän ylikuumentuminen

Foxconn
Yksi pitkä ja kaksi lyhyttä piippaustaNäytönohjainta ei löytynyt
Korkea ja matala piippaus (toistuu)Järjestelmän ylikuumentuminen
Pitkä piippaus (toistuu) / kaikki muut piippauksetRAM-muistivirhe / Muistiin liittyvä virhe