Linux varmuuskopiointi ja Windows-jaot

30.04.2011 - Debian Linux 6

Tagit: how to linux backup, simple server backup, connect linux to windows share using cifs

Yksinkertainen varmuuskopiointi kattaa tiettyjen tiedostojen kopioimisen. Tiettyinä aikoina kopiointi onnistuu helpoiten cron:in avulla. Varmuuskopio olisi laitevaurioiden varalta hyvä tehdä toiselle tietokoneelle.

Windows-jakoon yhdistäminen

Luodaan ensin kansio, johon jako liitetään, komennolla mkdir /mnt/jako . Muokataan sen jälkeen /etc/fstab -tiedostoa. Lisätään sen loppuun seuraava rivi:
//windowspalvelin/jako /mnt/jako cifs username=käyttäjänimi,password=salasana 0 0

Komennolla mount -a fstab-tiedostoon tehdyt muutokset tulevat voimaan ilman uudelleenkäynnistystä.

Varmuuskopiointi

Komennolla crontab -e päästään muokkaamaan cron-tiedostoa. Tiedoston loppuun määritetään ajastetut komennot.

Ajastettu komento rakentuu seuraavasti: minuutti tunti päivä kuukausi viikonpäivä ajettava komento. Tähtimerkki (*) merkitsee kaikkia mahdollisia arvoja. Varmuuskopio halutaan ajaa esimerkiksi sunnuntaiyönä kello 3.30, jolloin aikakoodi on 30 3 * * 7. Apachen www-tiedostot voidaan kopioida Windows-jakoon komennolla cp -r /var/www /mnt/jako . -r -valitsin kopioi myös hakemistot.

kuva1